Mozzarella Peyniri Üretimi

Mozzarella Peyniri Üretimi

Tüm dünyaca bilinen peynirlerden biri olan Mozzarella peyniri İtalya'da doğmuştur. Pek çok yemekte ve özellikle pizzada kullanılan mozzarella peyniri aynı zamanda salatalarda ve kahvaltılarda da kullanılmaktadır. Bu peynirin 4 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar Mozzarella di Bufala, Mozzarella Fior di Latte, Az yağlı Mozzarella ve İsli Mozzarella'dır.

Mozzarella çoğunlukla küresel ve yumurta biçiminde, 10-15 cm çapında ve 125 - 350 g ağırlığındadır. Dilimlenerek servis edilir. Yumuşak, deliksiz, beyaz renkli ve hafif ıslak formdadır. Orijinali bufalo sütünden üretilmektedir. Manda sütünden ve inek sütünden de üretimi gerçekleşmektedir. Light olduğu düşünülse de yağlı olduğu için kalorisi oldukça yüksek bir peynirdir.

Mozzarella peyniri, içerdiği nem miktarı ve kuru maddedeki yağ oranına göre; yarım yağlı-yüksek nem içerikli (%52-62 nem, %30-45 yağ) ve yarım yağlı-düşük nem içerikli (%45-52 nem, %30-45 yağ) olmak üzere iki farklı şekilde üretilmektedir. Yarım yağlı yüksek rutubet içerikli mozzarella peyniri yumuşak bir dokuya sahiptir. Raf ömrü kısa olduğundan dolay pizzada nadir olarak kullanılmakta, genellikle taze tüketilmektedir. Düşük rutubet içerikli yarım yağlı mozzarella peyniri ise; daha uzun ömürlü olup, serttir ve pizza gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Restoranların başlangıç yemeklerinde sık kullanılır. Mozzarella Carpaccio kolay hazırlanan ve lezzetli bir başlangıç yemeği olarak kabul edilir.